Oiva kalastusvesistö

Kairijoen Eräkeskuksen ovelta aukeaa monien mahdollisuuksien joki. Avarine rantoineen se virtaa suoraan kalastajan sydämeen. Pitkä kalastusalue monimuotoisuudessaan on kuin luotu perhokalastukseen: hitaasti virtaavista suvannoista kuohuviin koskiin. Täällä voit kokea pohjoisen luonnon ja kalojen koko lajikirjon.

Kalastusluvat kuntoon

Kalastusluvat saat ostettua netistä olevasta verkkopalvelusta tai Eräkeskuksesta, josta voi samalla kysellä viimeisimmät kalakuulumiset joelta. Erityiskalastusalueelle myydään rajoitetusti lupia, joten niiden saatavuus kannattaa varmistaa retkeä suunniteltaessa eräkeskuksesta. Kairijoki ja sen sivupurot kuuluvat Korvatunturin virkistyskalastusalueeseen.

Osta kalastusluvat verkosta

Perhokalastajan unelma

Kairijoki toteuttaa perhokalastajan unelmat. Entisöidyn uittojoen rannat ovat avarat, ja kaloille riittää suojaisia levähdyspaikkoja. Alueen luontaista kalakantaa tuetaan säännöllisillä taimenen tuki-istutuksilla.

Alueen valtakala harjus

Harjuksen tavoittaa tyypillisesti hitaammin virtaavista suvannoista ja koskien niskoilta sekä loppuliu’uista. Se nousee hanakasti pintaperhoon ja onkin siitä syystä mitä parhain perhokalastajan saalis.

 

Taimen

Tavoiteltu saalis. Siiman päässä taimen on hieno kokemus, sen tavoittaminen on mahdollista erityisesti vuorokauden hämärän hetken aikaan.

Siika

Yksi haasteellisimmista kalalajeista. Rauhallisessa virrassa viihtyvän, hyönteisravintoa nauttivan, mahdollisesti pinnassa ruokailevan siian kalastaminen on todellista urheilukalastusta. Kirkkaan veden vuoksi usein pääsee näkemään kuinka kalat liikkuvat pienissä parvissa, niiden tavoittaminen siiman päähän onkin sitten aivan eri juttu.

Puronieriä

Kaunis ja kova taistelija. Tämä saaliskala on kokoonsa nähden todellinen ottelija. Puronieriää saa koko alueelta, mutta joissain sivupuroissa se on todella runsaslukuinen. Maukkaana ruokalalana sen voi nauttia vaikka nuotiopaikalla paistaen.

Hauki

Urheilukalastajan todellinen ykkösvastus. Kairijoen lähistöltä löytyy jokia ja järviä, joiden haukikanta on runsas.

Lähikuva kalastusperhosta.
Mies esittelee saamaansa haukea.

Näillä välineillä nappaa

Kalastusvälineiksi soveltuvat kevyemmän luokan välineet, jotka on mitoitettu harjuksen ja taimenen kalastamiseen. Kairijoella kalastetaan pääasiassa jäljitelmäperhoilla.Varusteiden rikkoutuessa tai ottiperhojen tai vieheiden loppuessa, voi varustetäydennystä tehdä Eräkeskuksessa.
 • Perhot

  Vesiperhosen toukka/larva
  Kivikoppa
  Päivä- ja koskikorennon nymfi
  Kuulapää
  Vesiperhosen Pupa
  Simppu
  Ärsyke streamer
  March Brown
  Päivänkorento CDC
  Vesiperhonen CDC
  Vesiperhosen pintaperho Caddis
  Arikon vaaksiainen

 • Uistimet

  Bluefox
  Lotto
  MA leech musta
  MA leech valkoinen
  Mepps
  Rapala
  Seniori
  Solvkroken

Kalastusvälineet meiltä

Perhot, uistimet, avokela, teleskooppivapa, kairi tai pilkkivapa

7,00 €/vrk | 30,00 €/vko

Monipuolinen kalastusalue

Joen pääuomassa sekä sen lukuisissa sivujoissa on yli 150 km kalastusaluetta, jossa harjukset, taimenet, puronieriät ja siiat odottavat nappaajaansa. Erityisen oman lisänsä kalastukseen tuo vahva puronieriäkanta, joka on valtalajina muutamissa sivupuroissa. Kauniin, voimakkaasti taistelevan puronieriän pyytäminen perholla pienvirrasta on hieno kokemus.

Kairijoen pääuoma

 • Perhoalue
 • Vasaköngäs
 • Lasten alue
 • Perho- ja uistinalue
 • Perhoalue
 • Vasaköngäs
 • Lasten alue
 • Perho- ja uistinalue

Kalastusalueeseen kuuluu Kairijoen pääuoman lisäksi useita pienempiä jokia ja puroja. Mäntyvoittoiset kangasmetsät sekä avosuot muodostavat monipuolisen erämaa-alueen. Joen rannat ovat helppokulkuisia. Lähimmältä tieltä johtaa rantaan monia polkuja, jotka ovat porojen sekä luonnossa kulkijoiden tekemiä. Onkin hyvin tavallista, että kohtaat poroja rannalla kulkiessasi.

Kalastusalue on kaikessa monimuotoisuudessaan laaja, vaeltamalla hivenen pidemmälle löydät pitkiä jokialueita joissa kalastuspaine on pieni. Varsinkin pienillä sivupuroilla voi liikkua rauhassa kohtaamatta muita kulkijoita.

Löydä salainen Nieriälampi

Salainen Nieriälampi on kohde, jossa on hyvin runsas puroneiriäkanta. Voimmekin sanoa, että täältä on erittäin hyvät mahdollisuudet saada näitä kauniita kaloja. Nieriälammelle tarvitaan omat erilliset luvat, jotka saa ainoastaan Eräkeskuksesta. Kalastus on catch & release -kalastusta.

Lähikuva kalastusvieheestä henkilön käsissä.
Mies seisoo joessa kiven päällä ja heittää onkea.